Súgó: A kereső alapesetben a szótár teljes szövegében keres. A találatok húszasával lapozhatók a nyíl ikonokkal előre és hátra. A "kuty" kezdetű szócikkekhez pipálja ki a Csak címszóban opciót és ezt írja a keresőmezőbe (csillaggal a végén): kuty* (és nyomja meg az Enter-t vagy kattintson a nagyító ikonra). A más szócikkekre való hivatkozásokon (v. ö. és l.) nincsenek linkek, ezért a hivatkozott címszóra rá kell keresni.

TÖRKÖLY, (tör-k-öly) fn. tt. törköly-t, tb. ~ök, harm. szr. ~e. Bizonyos gyümölcsök, vagy magvak kisajtolt héja, hártyája, szára, rostja. Szölőtörköly, almatörköly, olajtörköly. Lenmag-, kendermagtörköly, olajütés után. Árpa-, rozstörköly, melyből sert illetőleg szeszt főznek; ez utóbbiak palóczosan: törkő v. törköü. Szabó Dávid a törkölyt máskép mont-nak nevezi, pl. szőlőmont, vagy szőlőmaláta. ,Mont’ egyezni látszik az alsó német ,Molt’ szóval, mely am. az általánosabb ,Malz;’ szokottabban: maláta.

Minthogy a törköly zúzás, sajtólás, törés által képződik; okszerüleg állíthatni, hogy gyöke tör. V. ö. TÖR, (1). Középképzője k a gyakorlatos g-nek módosítása, miszerint törköly törögő részesülői igenévből fejlődött ki. Hasonló képzésüek: bögöly (bökő) szipoly (szipó, szivó), fogoly (fogó, szenvedő ért.) konkoly stb. Rokon a törk törzshöz a persa tarak v. tarák (fissura, ruptura). V. ö. TÖR, (1).