, v. CZÚKOR, fn. tt. czúkor-t, vagy czukrot, tb. czukrok. 1) Édes ízű anyag, mely különféle növények, de különösen az úgynevezett czukornád levéből készül. Édes, mint a czukor. Tejczukor, lisztczukor, süvegczukor. Süvegben is megbecsülik a czukrot. (Km). Fejér czukor, sárga czukor, konyhaczukor, medveczukor, égetett czukor, répaczukor, stb. 2) Így nevezik a jól érett némely gyümölcsök saját édességü nedvét, mely ragadossága által kitünik, pl. szőlő czukra, füge czukra. 3) A nyájaskodó fiatalság nyelvén: czukrom, édes czukrom am. kedvesem, édes lelkem.
Perzsául szukkar, sakar, törökül seker, tübetül szakar, hellenül σακχαρον, latinul saccharum, dánul sukker, sokker, olaszul zucchero, zuccaro, németül Zucker, csehül cukr, francziául sucre, spanyolúl açucar stb. Némely nyelvészek a malaya nyelvből származottnak hiszik, melyben az dsagrie vagy dsagara alakban fordul elé.