, (bor-s) fn. tt. bors-ot. Némely meleg tartományi fákon és cserjéken termő gömbölyü bogyóforma gyümölcs csipős és égető ízzel, melyet fűszerül szoktak használni. 1) A keletindiai közönséges borscserje fekete bogyói. (Piper nigrum). Egész borsot, törött borsot tenni az ételbe. Megadni az ételnek borsát, savát. Kicsiny a bors, de erős. Km. Borsot törtek az orra alá. Km. 2) A nálunk közismeretű és használatu kedves fűszerféle paprika, máskép törökbors, kertibors, veresbors. (Capsicum annuum).
Nevét vagy gömbölyü alakjától kapta, mely tekintetben hasonló hozzá: borsó, vagy talán csípős ízétől, midőn a bor (szeszes ital) és birs szókkal rokon. Egyébiránt hasonlókul tekinthetők a hellen πεπερις, latin piper, német Pfeffer, lengyel pieprz, stb.